Zgodovina

Začetki ritmične gimnastike segajo v pozno devetnajsto in zgodnje dvajseto stoletje. Tedaj se pri skupinskih telovadnih nastopih pojavijo prve preproste oblike koreografij. Kot športno panogo so jo začeli gojiti v bivši Sovjetski zvezi v 40-tih letih prejšnjega stoletja, leta 1949 pa je bilo tam tudi prvo nacionalno prvenstvo v ritmični gimnastiki. Prvo mednarodno tekmovanje je bilo leta 1961, ki so se ga udeležile tekmovalke iz Sovjetske zveze, Bolgarije in Čehoslovaške. Prvo svetovno prvenstvo pa je potekalo leta 1963 v Budimpešti, kjer je sodelovalo 28 športnic iz 10 evropskih držav. Kot olimpijska disciplina se je ritmična gimnastika uveljavila leta 1984.  

Športna ritmična gimnastika je olimpijski šport, namenjen izključno dekletom. Pripomore k lepi in skladni postavi, ohranja in krepi zdravje, razvija psihomotorične sposobnosti, uči vztrajnost pri doseganju ciljev in preprečuje slabo držo ter bolečine v hrbtu. Ritmičarke si z vztrajno vadbo pridobijo gibčnost, moč, ravnotežje, smisel za ritem in glasbo ter izraznost in spretnost. Na tekmovanjih se predstavijo z individualnimi ali skupinskimi vajami, ponekod pa tudi v parih in trojicah.

Vsebuje prvine baleta, modernega plesa, gimnastike in rokovanja z rekvizitom. Kolebnica, žoga, obroč, kiji in trak so rekviziti s katerimi deklica prikaže svoje znanje ritmike. Svojo vajo lahko deklica prikaže tudi brez rekvizita.

 

Rekviziti

ŽogaŽoga

Žoga za ritmično gimnastiko tehta 450g in ni tako lahka kot se zdi na prvi pogled. Velja za najbolj eleganten rekvizit, s katerim se izvajajo naslednji elementi: preprosti meti, katerih ujem se obvezno izvaja v eno roko in kotaljenja.Tako meti kot kotaljenja so sprva enostavni, s časom pa postanejo mnogo zahtevnejši. Ujemi se lahko izvajajo z nogami ali trupom, možni so tudi odboji s hrbtom, rokami ali nogami. Meti se lahko nadaljujejo v kotaljenje, kar je izjemno zahtevno. Vendar se tekmovalke pogosto poslužujejo takih elementov, saj prinašajo dodatne točke.

 

TrakTrak

Trak je rekvizit v ritmični gimnastiki, ki meri v dolžino šest metrov. Držimo ga za polmetra dolgo tanko palico, na katero je trak pritrjen s posebno sponki, ki omogoča prosto gibanje traku. Zaradi svoje dolžine je zelo zahteven rekvizit, je pa izjemno atraktiven. Elementi, ki se z njim izvajajo so: kače, spirale, krogi. Ob izvajanju le teh, se trak ne sme dotakniti tal. Sledijo še elementi kot so meti, odboji palice od tal v roke in podobno.

 

KijiKiji

Kiji so rekvizit, ki se uporabljajo izključno v paru, zato je zanje potrebna večja koncentracija tekmovalke, kot če ta uporablja samostojni rekvizit. Velikost kija je univerzalna, meri nekoliko več kot 50 cm. Elementi, ki se s kiji izvajajo so različni meti enega ali obeh kijev,vrtenja in mlini. Kij ima dve glavici, eno veliko in eno majhno. 

 

 

KolebnicaKolebnica

Kolebnica je tekmovalni rekvizit, s katerim se najmlajše ritmičarke najprej srečajo. Z njo se izvajajo različne manipulacije, vrtenja, meti, enojni ali dvojni poskoki čez kolebnico. Kolebnica mora biti dolga približno za dve dolžini tekmovalke od ramen do tal in široka nekje 8mm. Na koncu kolebnice so vozli.

 

 

ObročObroč

Obroč izredno atraktiven rekvizit ritmične gimnastike. Njegova višina je odvisna od višine tekmovalke, saj ji mora segati do bokov. Njegova teža je določena po kategorijah. Za članice je teža obroča 350 g. Z obročem tekmovalke izvajajo različne meti, odboje, vrtenja, kotaljenja po telesu in po tleh.    

Fotografije